Din kompletterande guide till Högskoleprovet, del 2

Din kompletterande guide till Högskoleprovet, del 2

Förra veckan publicerades en lista med prefix, dvs förled som delvis ändrar betydelsen på ett grundord. (Klicka här för att komma till hela listan)

Nu presenteras affixet efterled, också kallat suffix. När är de bra att kunna? (Mer än när man vill höja sitt resultat på högskoleprovet?)

Har du någon gång träffat på ett ord som du inte har en aning om hur det används? Är det något som man gör, är eller en beskrivning av hur man är? I sådana fall är suffix användbara. De kan ge en hum om vilken ordklass ordet tillhör. Som exempel är ord som slutar på -ig ofta adjektiv; som gullig, charmig och rolig. Suffixet -ade indikerar ofta ett verb i preteritum/dåtid; som skyndade, ropade, kanderade. Lägg märke till att -ad, alltså utan e på slutet, är vanligt hos adjektiv, till exempel road, glad och skärrad.

Ett annat ord för suffix är grammatiska morfem. Tänk dig en orddel (morfem) som ändrar ett grundmorfems grammatiska betydelse. Exempelvis kan substantivet bok bli verbet boka om vi lägger till suffixet -a.

Suffix ska, precis som prefix, tas med en nypa salt. Oftast är de en räddare i nöden när ett obegripligt ord påträffas, men tyvärr inte alltid.

Läs igenom nedanstående suffixlista och tagga ett ökat ordförråd!

Har du tips, tillägg eller frågor? Kommentera nedan, skriv på Kattekurirens Facebook eller maila kattetidning@gmail.com!

Skribent: Julia Rehn

You are what you listen to

Tv-spel för den kräsna