Ett besök på FN i Köpenhamn

Ett besök på FN i Köpenhamn

Den toppmoderna, gigantiska byggnad som rymmer hela FN:s nordiska avdelning är minst sagt ståtlig, där den står i det nybyggda område, som Köpenhamnsborna kallar Marmormolen. Här ryms avdelningar för flera välkända FN-organ såsom UNICEF, World Food Programme, World Health Organization m.fl. Eftersom byggnaden är placerad på en egen liten ö, måste vi passera en liten bro och sedan en säkerhetskontroll som för tankarna till en flygplats. Hit har vi kommit för att få en presentation av FN:s arbete, som en del av KatteKurirens tema Mänskliga rättigheter.

Vår guide berättar att han arbetar som praktikant på kontoret och ger oss en timmes föreläsning om hur organisationen är uppbyggd. Han presenterar dessutom de 17 mål som man nu jobbar för att uppnå innan år 2030. FN ser optimistiskt på framtiden och chanserna att nå dessa inom utsatt tid. För mer information finns närmare beskrivningar av de s.k globala målen här:

http://www.globalamalen.se

 

I hjärtat av byggnaden finns den enorma designtrappan

I hjärtat av byggnaden finns den enorma designtrappan

Presentationen av FN och de globala målen

Presentationen av FN och de globala målen

Chefredaktör Axel vid entrén  

Chefredaktör Axel vid entrén  

Glada deltagare

Glada deltagare

Ett stort tack till organisationen Ung Media, som gjorde resan möjlig.  

Ett stort tack till organisationen Ung Media, som gjorde resan möjlig.  

Och Nobelpriset i litteratur går till... Bob Dylan?

Och Nobelpriset i litteratur går till... Bob Dylan?

Fem feministiska lästips (och lite till)

Fem feministiska lästips (och lite till)